Neveljünk mi is otthon vitaminbombákat!

A téli és a tavaszi időszakban kifejezetten fontos a megfelelő vitaminbevitel, mivel a legtöbb vírus és fertőzés általában ilyenkor tombol. Ezt viszont nem a legegyszerűbb feladat megoldani, mivel nincs mindig lehetőségünk arra, hogy a szupermarketben vagy a piacon friss zöldséget vásároljunk.

De lényegében nem is kell, hiszen mi magunk is meg tudjuk oldani azt, hogy tápláló friss zöld kerüljön az asztalra. Hogy hogyan? A válasz egyszerű, belekezdünk a csíráztatásba. A fiatal növények ugyanis az elültetett magokból nyerik a növekedés megkezdéséhez és a fejlődéshez szükséges energiát, így az lényegében tápanyagraktárként szolgál a számukra.

A magból kinőtt pár napos szárkezdemények, vagy másnéven csírák pedig ebből a nagy mennyiségű tápanyagból a teljes növekedési folyamatot figyelembe véve a lehető legtöbbet tartalmazzák.

A csíráztatás folyamata

Először is szükséged lesz egy csíráztató edényre, amely lehet akár egy egyszerű befőttesüveg, vagy műanyag tál, de az egyes webáruházakban már vásárolhatóak erre a célra kifejlesztett edények is.

Ami pedig a csíráztatás folyamatát illeti, mindig azzal kell kezdened, hogy nagyjából 1-2 evőkanálnyi magot folyó vízben átmosol, és langyos vízbe beáztatod őket minimum 10 órára. Majd miután ez letelt, bele kell rakni őket a fentebb is említett csíráztató edénybe, és ezt egy olyan helyre kell rakni, ahol nem éri közvetlen napfény. Ezt követően pedig már csak annyi dolgunk maradt, hogy naponta kétszer átmossuk az edény tartalmát, hogy elkerüljük a penészedést.

Azt azonban ne feledjük, hogy a különböző magoknak eltérő lehet az áztatási és kifejlődési ideje!

A csíráztatás általában 4-7 napot vesz igénybe, de az egyes magok áztatási és kifejlődési ideje eltérő, így nem biztos, hogy ez mindegyiknél így lesz. A legtöbb webáruház kínálatában azonban a csomagoláson korrektül feltüntetik, hogy hány nap múlva lehet az általunk választott csírát szüretelni.