Az újságírás és hírközlés fontossága

Az újságírás egy olyan mesterség, mely a híreket osztja meg az emberekkel az újságokon, rádión, televízión, interneten keresztül. Véleményeket közöl. Az egyik legalapvetőbb az emberi jogok közül a szólásszabadság, mely – többek között – az újságíráson át fejezhető ki leginkább.

Egy amerikai sajtómágnás véleménye szerint „Hír az, aminek a kinyomtatását valaki meg akarja akadályozni; minden más – hirdetés”.

Az újságíró

Az újságírókon keresztül a médiahatalom az, ami a nagyközönség elé tárja a híreket, a média, dönti el, hogy mi a hír, és mi nem.

Az újságíró (zsurnaliszta) foglalkozásából adódóan gyűjti, szerkeszti, rendszerezi az információkat, majd a médián keresztül a nyilvánosság elé tárja, azaz újságírással foglalkozik.

A hír

A hír egy sajtóanyag, melyre az jellemző, hogy tárgyilagos, tömör, közérthető. Ha jól van megírva, akkor annyira rövid, hogy nincs benne felesleges szó, ami a gyakorlatban azt jelenti, ha akár egyetlen szót is elhagynánk belőle, az egész szöveg értelmetlenné válna.

Akkor jó, ha az alábbi kérdésekre választ ad: ki, mikor, hol, mit, hogyan, és miért. A lényegi információ mindig a friss hírek elején helyezkedik el, a leglényegtelenebbek a végére kerülnek. A jó hír ismérve, hogy objektív.

Szöveges hír, azaz újság, napilap, folyóirat: A rádió, televízió, internet előtt a hírek az újságokban jelentek meg. Ekkor még a nagyobb lapok – főleg Amerikában – nemcsak reggeli, de esti kiadást is megjelentettek. A vezető hírek általában politikaiak voltak, illetve hadügyi kérdésekkel foglalkoztak, mert az embereket ezek érdekelték.

Hang formátum: Rádióban elhangzó hírek, általában óránként olvassák fel. A nap folyamán a tartalma ritkán változik.

Televízióban megjelenő hírek: Erre a formára is inkább az jellemző, hogy napi szinten nem változik, hacsak egy olyan esemény nem történik, mely közérdeklődésre tart számot, az emberek nagyobb csoportját érinti.

Internetes hírek: Az interneten keresztül terjesztett hírek sokkal hamarabb, lényegesen több embert érnek el, akár futótűzként is terjedhetnek. Utólagosan is lehet változtatni, bővíteni, kiegészíteni. Gyakran harsány címmel hívják fel magukra a figyelmet.