A házak alapjainál történő földmunka nehézségei

A házak, megfelelő alap nélkül csak állandó problémaforrást jelenthetnek számunkra. Éppen ezért érdemes tisztában lenni a házak alapjainál történő földmunkák nehézségeivel. Ezek kivédésével ugyanis leendő házunk is hosszú életű és problémamentes otthont jelenthet számunkra.

Megfelelő tervezés alapásásnál

Amennyiben minden jól megy, akkor telekvásárláskor már tisztában lehetünk azzal, hogy milyen mélyen van a teherviselő talaj. Ehhez az információhoz a tervező igazíthatja a földmunka mélységét és a munkagödrök szélességét. A tervek elkészülte után jöhet a kivitelező kiválasztása. Idehaza a sávalap ásás árak igen változóak lehetnek attól függően, hogy kézi, vagy gépi erővel végzik azt. Alapjában véve azonban 80-100 cm mély és 50-60 cm széles sávalapokkal kell számolni.

A megfelelő alap kialakítása

Ahhoz, hogy stabil, mindennek ellenállóházat építhessünk, bizony ásnunk kell. A házunknak súlya lesz, és ezt a súlyt az alapok fogják felvenni, és továbbítani az altalajnak. Jó esetben a talajunk alkalmas ezeknek a súlyoknak az elviselésére. Alapvető szabály szokott lenni, hogy a földmunka mélysége (alapozási sík) legalább 80 cm mélyen a földben kell legyen. Erre azért van szükség, hogy:
a fagyhatár alá keveredjünk az ásásunkkal.
a mélyen fekvő teherviselő talajt elérhessük
függőleges és vízszintes terhelésnek is ellenálljon az alap.

Fagyhatár elérése alapásásnál

Alapásásnál, ha például csak 40 cm mélyre ásunk, és abba öntjük az alapokat, akkor telente megfagy az alaptestünk alja, és az alatta lévő teherviselő talaj. Tavasszal azonban ez szépen lassan kiolvad, és fellazul. Ebből pedig kialakulhatnak a méretes repedések a falakon és a födémeken.

Teherviselő talaj elérése alapásásnál

Földmunkák során, ha alapot ásunk, akkor fontos szem előtt tartani, hogy a teherviselő talajok mélyen helyezkednek el. Szemléletes példával élve, ha egy karót beverünk a földbe, akkor minél mélyebbre ütjük, annál nehezebb lesz tovább ütni.

Vízszintes terhelhetőség kialakítása alapásásnál

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a függőleges terhelés mellett a vízszintes terhelésre is oda kell figyelni. A karós példánál maradva úgy képzeljük ezt el, mint amikor a karónkat beverjük a földbe, és oldalirányba próbálnánk eltolni. Erre azért érdemes figyelni nehogy vízszintesen elcsúszkáljon a ház (törekednünk kell az alapozás során arra, hogy ne keletkezzenek vízszintes erők).
Megfelelő földmunkagép használata


Ahogy sok más téren, úgy itt is a gépi erő ma már sokkal hatékonyabb, mint az egyszerű kézi munkavégzés. A munkafolyamat gépesítése viszont akkor lehet igazán hatékony, ha a megfelelő munkagépet választjuk ki az adott feladathoz.
Ezen a téren ma már választhatunk:
– JCB
– bobcat
– kisméretű forgókotró
– nagyméretű forgókotró között

Míg egyes gépek ezek közül kifejezetten multifunkciósak, addig mások könnyen és gyorsan használhatók, míg megint másikak a teljesítményükkel tűnnek ki. Emiatt mindenképp érdemes előre felmérni, milyen feladatokra is akarjuk használni őket. Így elkerülhetjük, hogy feleslegesen nagy teljesítményű, vagy épp túl kicsi földmunkagépet béreljünk ki.


A házak alapjának kialakítása során tehát sok mindenre oda kell figyelni, hiszen a talaj teherbírása mellett, a megfelelő alap elkészítése és az ehhez szükséges gépek bérlése is fontos tényező. Ezek miatt mindenképp érdemes szakértő segítséget kérni, hiszen így sok későbbi problémától is megóvhatjuk magunkat.