Mivel foglalkozik a pszichológia? Honnan eredeztethető a szakma és miért van szükség pszichológusokra?

A pszichológia egy olyan tudományterület, amely az emberi viselkedést és azon keresztül magát az elmét vizsgálja. A szakma évezredek óta létezik, a gyökerei az ókori Görögországig vezethetők vissza. Ennek oka az, hogy a világra és a tudományos ismeretekre nyitott őseinket már éppúgy vonzotta a különféle magatartásformák és attitűdök megismerése, akárcsak minket. Azóta persze ez a tudományág is rengeteg fejlődésen ment keresztül és a társadalmi megítélése, jelentősége is sokat változott.

A pszichológia eredete a Krisztus előtti 4. századra vezethető vissza, amikor a híres Arisztotelész vizsgálat alá vetette a pszichét, ami görögül  ”lélek” kifejezést jelent. Úgy vélte, hogy ez a láthatatlan erő felelős a gondolatainkét, az érzelmeinkért és így közvetett módon a viselkedésünkért is. Elképzelései alapozták meg a modern pszichológia tudományát a 19. században. Ekkor jelentek meg az első pszichológiai laborok Európában. A következő lépcsőfok a tudomány fejlődésében Sigmund Freud fellépése volt. A német neurológus, pszichiáter a pszichoanalízis elméletével vált világhírűvé szerte a Földön. Freud úgy hitte, hogy a viselkedésünket és személyiségünket a tudattalan elménk és a kora gyermekkori tapasztalataink határozzák meg. A Freud óta eltelt idő során számos más elmélet is napvilágot látott. Egyes magatartás-kutatók úgy vélték és vélik a mai napig is, hogy a környezetünknek szintén nagy befolyása van arra, hogy kik vagyunk mi valójában.

Mivel foglalkozik a pszichológus és mivel egy terapeuta?

A pszichológust sokan összetévesztik a pszichiáterrel, aki a pszichológus szakemberrel ellentétben orvosi végzettséggel rendelkezik. A pszichológus nem vehet részt olyan kezelésekben, amelyeknek elengedhetetlen részét képezik a gyógyszerek. A gyermekek egészséges mentális fejlődésével kifejezetten arra szakosodott gyermekpszichológusok foglalkoznak. Ha szükség van rá, egy jól felkészült pszichológus Budapest és az ország más nagyvárosaiban is hatalmas segítséget jelenthet.

A modern világban oly népszerű terapeuta, vagy life coach nem pszichológus és nem is pszichiáter, hanem egy olyan személy, aki életvezetési, illetve egyéb tanácsokkal segítheti a hozzá érkező vendégeket. A terapeuta is általában meghatározott és jól bevált módszerekkel dolgozik. Egy jó terapeuta nem irányít, sokkal inkább támaszként igyekszik az egyénnel együtt megtalálni a megoldásokat.