close up photography of man smoking

Mire való a nikotinos folyadék?

A nikotinos folyadék az akkumulátorral üzemelő e-cigaretták olyan kelléke, ami nikotinos és ettől teljesen mentes ízesítést is tartalmazhat a patronjában. A nikotint sok gyártó a dohányosok hagyományos cigarettáról való fokozatos leszoktatása miatt használja adalékként.

Mire jó az e-cigaretta?

Az e-cigi alternatívát kínál a hagyományos dohányzással szemben. Az első 2003-ban került piacra azzal a céllal, hogy a gyártók tájékoztatása szerint kevésbé káros módon tudjanak az emberek cigarettázni, de hasonló élményt kapjanak.

A készülék működése a zseblámpára emlékeztet. Áram hatására hő keletkezik, amitől a nikotinos folyadék gőzzé alakul.

Mivel a folyadék égetés helyett párologtatással alakul át, így nem szabadul fel annyi káros anyag. A hagyományos cigarettához képest jóval kevesebb adalékot tartalmaz ez a megoldás, és könnyen utántölthető a folyadéka, ami nagyrészt növényi glicerinből áll.

Propilén-glikol is van benne, de ez – a közhiedelemmel ellentétben – nem ugyanaz, mint a fagyálló. Az e-cigi előnye, hogy hatalmas a választék a kellemes, például gyümölcsös aromák terén, mert ezek mind az élelmiszeriparban már használt kivonatokból készülnek.

Vannak bonyolultabban és könnyebben kezelhető készülékek. Formájukat tekintve is nagy a választék, mert vannak praktikusak és vannak dizájner darabok. Készülhetnek acélból, rézből vagy akár faberakással is.

Ezek az eszközök hasonló hőmérsékletre melegszenek fel, mint a hagyományos cigaretta. Ezáltal hasonló élményt nyújtanak, mint a dohányzás, de kevesebb károsító hatással. Emellett az aromájuk miatt is keresettek. Mivel egy viszonylag új termékről van szó, élettani hatását még vizsgálják, de a gyártók szerint a cigarettához képest kevésbé káros a használata.

Beletelhet egy kis időbe kitapasztalni, hogy kinek milyen erősségű és ízű a legideálisabb választás. A gyengébb cigit szívók könnyebbnek találhatják az e-cigire átállást. Nem mindenki tudja letenni tőle a dohányzást, de csökkentheti a napi szükségletet.

Az e-cigaretta a hagyományos változathoz képest költségtakarékosabb, mert újratölthető az akkumulátorával, ami kapacitását tekintve 1-2 napig bírja töltés nélkül az átlagos használat mellett.

Fontos még tudni, hogy ahol nem szabad dohányozni, ott e-cigit sem szabad használni.

Figyelem! Ez a cikk csupán a tájékoztatást szolgálja, és nem számít dohánytermékek vagy az azokat helyettesítő termékek reklámjának!