cica

Miért dorombolnak a macskák?

Minden cica tulajdonos tudja, hogy milyen aranyosak, amikor dorombolnak és bújnak hozzánk a kis cirmoskák. Valóban szívmelengető, de vajon miért is csinálják ezt?

Ebben a cikkünkben felfedjük, hogy mi az oka a macska dorombolásnak és hogyan csinálják azt.

Elégedettség

Az egyik legnyilvánvalóbb ok a dorombolásra, az nem más, mint az elégedettség. A legtöbb cicus imádja, ha simogatják, és ennek eredményeként rövid időn belül már hallhatjuk is a durmogó hangot. Egyik kedvencük, ha a nyakukat simogatjuk, ott még érezhetjük is a dorombolás zöngését.

Nyugtatás

Teljesen igaz, hogy a macskák akkor dorombolnak, ha ellazult állapotban van, azonban akkor is képesek durmolni, ha azon dolgoznak, hogy ellazuljanak, vagy csökkentsék a bennük lévő stresszt és fájdalmat. Erre nem is gondoltunk volna, igaz?

Gondoljunk például arra az esetre, amikor a macska vajúdik – ekkor is dorombolnak. Ez azért van, mert a dorombolás rezgései enyhíti a feszültséget és megkönnyíti a légzést is.

Gyógyulás elősegítése

A dorombolás rezgései képesek a gyógyulás elősegítésében. Például sérüléseknél a rezgések építik és javítják az izomzatot és egyben fájdalomcsillapítóként funkcionál. Ez az oka annak, ha sérült cicával találkozunk, akkor energiájukat a dorombolásra fordítják, hiszen tudják, hogy ezzel saját maguknak tesznek jót. A műtétek után a cicusok gyorsabban épülnek fel szintén a dorombolás hatása miatt.

Igények kifejezése

Azt gondoltuk, hogy csak egyfajta dorombolás létezik? Akkor bizony nagyon tévedünk! Létezik egy kérő dorombolás fajta is. Ezt a durmolást akkor használják a cirmosok, ha valamit bizony meg szeretnének szerezni a gazdájuktól. Ez lehet akár étel vagy figyelem is. Pontosan úgy adják ki ezt a frekvenciát, hogy az ember figyelmét felkeltsék és elérjék a számukra szükséges célt.

Ha ilyet tapasztalunk a négylábú házikedvencünknél, akkor játszunk egy picit vele, vagy ha még nem adtunk neki enni, akkor gyorsan pótoljuk ezt.

Dorombolás

A durmolás a mai napig rejtély. A tudósoknak még nem sikerült kiderítene, hogy a macska milyen módon képezi ezt a hangot.