autó

Hogyan válasszunk autót magunknak?

A sikeres vezetői engedély megszerzése után bátran ugorhatunk neki az autó vásárlásnak. A pénztárcánktól függ, hogy új vagy használt gépjárművet vásárlunk. Annak érdekében, hogy kiválasszuk a megfelelő autót magunknak, vannak olyan szempontok, amiket érdemes végig gondolni a vásárlás előtt.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan kritériumot, amit javasolt szemelőt tartani, mielőtt még neki látnánk az autó keresgélésnek.

Cél

Az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen céllal vásárlunk autót. A városban szeretnénk rohangálni, ügyeket intézni? Akkor javasolt egy kicsi városi autó, amivel könnyű parkolni és keveset fogyaszt. Ha sokat vezetünk autópályán, egyik városból a másikba utazunk például üzleti ügyek miatt, akkor javasolt egy erősebb motorral rendelkező kocsit választani, ami bírja a terhelést és képes gyorsabban is haladni. Ha vállalkozáshoz keresünk gépjárművet, amivel szállítani szeretnénk termékeinket, akkor mindenképpen olyan márkákat nézzünk, aminek van dobozos vagy platós modellje.

Pénztárca

A cél után a második legfontosabb tényező, hogy mennyit szánunk az autóra. Ha például 3 millió körüli árat gondolunk, akkor ne nézegessük a Porchékat, hiszen az biztosan nem esik a mi árkategóriánkba sajnos. Tehát döntsük el, hogy összesen mennyit fektetünk bele az autó projektbe.

Manuális vagy automata

Ez a szempont függ attól, hogy milyen sebességváltó szerepel a vezetői engedélyünkben. Ha automata váltós kocsira tettük le a vizsgánkat, akkor bizony nem vezethetünk manuális autót. Ha viszont manuális gépjárműre van engedélyünk, akkor szabadon választhatunk mi magunk.

Javíttatás

Az sem elhanyagolható, hogy az autó karbantartása mennyire nehézkes. Menő dolog egy különleges autót vezetni, azonban sok fejfájást is okozhat. Ha egy olyan típust választunk, ami ritka, akkor bizony sokszor szembesülhetünk azzal a problémával, hogy nehéz beszerezni a szükséges alkatrészeket. Van, hogy külföldről kell rendelni, sokkal drágább és még várni is kell rá. Ne nehezítsük az életünket, ha nem muszáj.