Az úszás pozitív hatásai a testre

Szinte az összes sport közül, az úszásnak vannak a legpozitívabb hatásai a testre. Univerzális sport tehát nincs nemhez, korhoz, magassághoz vagy súlyhoz kötve. Mindenki számára nagyon ajánlott mozgásfajta.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érvet, hogy miért érdemes rendszeresen úszni.

Hatásos

Nem is gondoltuk volna, viszont az úszás 12-szer hatásosabb, mint az edzőteremben végzett mozgásformák. Ha ezt a testmozgást választjuk, nagyon gyorsan látható eredmények jelentkeznek.

Légzés

A rendszeres úszásnál nem csak az állóképességünk és a mozgékonyságunk fejlődik, de a légzésünk is. Folyamatos légzésszabályozásra tanít minket ez a sport, ami erősíti a tüdőt, a betegség ellenállóképességünk szintje szintén emelkedik.

Napi teljesítmény

Ha hetente legalább háromszor eljárunk úszni, hatással van a napi teljesítményünkre. Energikusabbak vagyunk és sikeresen képesek leszünk teljesíteni az aznapi teendőket. Lendületet kapunk még a nehezebb feladatok elvégzéséhez is.

Szervi hatások

A mozgás során beindulnak a belső szervek. Ha korábban problémánk volt az anyagcserénkkel, akkor az úszás, mint gyógyír, tökéletes választás. Ezen felül hatással van a szív- és érrendszer működésére és a sejtek oxigén-ellátására is. Bőrünk megszépül, a toxikus anyagoktól megszabadulunk.

Az ízületek biztonságban vannak

Kevés olyan sport van, amelyik nem terhelné legalább az egyik ízületet. A megfelelő úszás technikával, a víznek köszönhetően a testrészeink ellazulnak és szinte súlytalannak érezzük magunkat, így az ízületekre nehezedő súly megszűnik.

Fiatalít

Ha szakítunk időt a rendszeres úszásra, nem csak kirobbanó formában fogjuk magunkat érezni, de a fiatalságunkat is megőrizhetjük. A bőr feszesebb lesz a megfelelő oxigén-ellátásnak köszönhetően, tartásunk és energiaszintünk javul.

Stressz levezető

Úszás közben a fejünkben lévő zavaró gondolatok, problémák megszűnnek. A víz elképesztő energiával képes kikapcsolni az agyat és az összes energiát képes a mozgásra irányítani. Ennek hatása, hogy megtisztul az elménk és nyugodtabban, tiszta fejjel tudunk döntéseket hozni.