mikroszálas törlőkendő az asztalon

A mikroszálas törlőkendő előnyei

Manapság már minden háztartásban megtalálható a mikroszálas törlőkendő. Sokoldalú felhasználásuknak szinte csak a képzeletünk szab határt, olyan sokoldalúan használhatóak. Azt gondolhatnánk, hogy ismerjük a tulajdonságait. De vajon tényleg ismerjük?

Mikroszálas anyagok

A mikroszálak olyan mesterséges szálas anyagok, melyek szálfinomsága nem haladja meg az 1 dtex-et, azaz amelyekből 10 ezer méter hosszú szál tömege nem több 1 grammnál. Annyira vékony, hogy szabad szemmel nem is látható. Az ennél is vékonyabbakat ultra mikroszálnak hívják. A szuper finom mikroszálak súlya 0,0001 dtex finomságú! Gondoljuk csak végig, a nagyon finomnak tartott hernyóselyem szálfinomsága 1,3 dtex, míg a gyapjúszálé 3-6 dtex.

Nem véletlen, hogy a mikroszálból készített textil kifejezetten puha, hűvös, kellemes tapintású. Csodás az esésük is. Szövéssel, kötéssel állítják elő a textileket. Nem véletlen, hogy széles körben elterjedt anyagról van szó.

Általában szintetikus polimerből készül, de bizonyos cellulóz alapú mesterséges szálból is előállítható.

Japánban találták fel, a takarításban 15-20 éve használjuk.

Mikroszálas törlőkendők jellemzői, előnyei

Mivel a mikroszál ennyire vékony, az ebből előállított textilben millió és millió ék alakú keresztmetszet van, mely magába zárja a szennyeződéseket.

Mivel a gyártás során a szálakon hornyok, ékek keletkeznek, felülete jelentősen megnő, ezáltal képesek sokkal jobban eltávolítani a szennyeződéseket, mint más kendők. Saját súlyának többszörösének megfelelő mennyiségű piszkot tud magába zárni.

A legvékonyabb szálakból préseléssel készítik a törlőkendőket. Ilyenkor a mikroszálalakat vagy kötőanyaggal, meleg hengerléses technikával, vagy kötőanyag nélkül, erős vízsugárral rögzítik. Ennek előnye, hogy nagyon vékony szálból készülnek a kendők, könnyen vághatók, a szélüknél nem fog felfesleni. Hátránya azonban, hogy sérülékenyebb, mint a hurkolt, kötött technikával készült.

Karcolás nélkül tisztítják meg a felületeket, ezért kifejezetten jól használhatók ablakok, üveg felületek tisztítására, törlésére.